Matchboll Skuru efter stark vändning

Det såg länge ut att gå H65 Höörs väg i SM-final nummer två. Men efter en osannolik vändning i andra halvlek är nu Skuru IK en seger från sitt fjärde SM-guld genom tiderna.

Om måndagens drabbning i Eriksdalshallen tillhörde Skuru var torsdagskvällen i Eslöv betydligt mer spännande.

Hemmalaget H65 Höör var taggade till tusen och revanschsugna efter förlusten i första finalen. Det tog inte lång tid heller för skåningarna att koppla grepp om matchen. Efter dryga kvarten var ställningen 11–6 och i paus hade ledningen vuxit till 19–13.

Från måndagens matchtrupper var H65 Höör utan handskadade Amelia Lundbäck samt Alma Skretting medan Skuru saknade niometersspelaren Cornelia Dahlström.

Med både Skretting och Lundbäck utanför truppen gavs ansvaret i H65:s mittblock till Ida Gullberg och Emma Lindqvist. Under större delen av matchen hanterade de sina försvarsuppgifter med bravur. Tillsammans med stekheta Evelina Källhage var de högst bidragande till Höörs ledning i halvtid.

Anfallsmässigt vann Höör många dueller. Anförda av Isabelle Andersson tog de sig till fina lägen. Jämfört med måndagens fajt lyckades de denna gång behålla kylan i avsluten.

I andra halvlek var dock matchbilden jämnare. Skurus Rebecca Nilsson, som byttes ut i första halvlek efter en svag period, var tillbaka mellan stolparna. Måndagens matchhjälte fick sedan tag i en handfull bollar vilket hjälpte gästerna komma ikapp.

I den 50:e minuten var ett taktiskt slipat Skuru ikapp ett allt mer tröttkört Höör. Kvitteringsskytt var Alexandra Bjärrenholt som satte dit 26–26.

Dessförinnan hade hemmalagets Malin Sandberg fått syna det röda kortet. Detta efter oschysst försvarsspel mot gästernas Wilma Schelin.

Båda lagen bjöd på tekniska fel under slutminuterna. Men det var tack vare individuella prestationer från Rebecca Nilsson och Alexandra Bjärrenholt som Skuru skaffade sig momentum.

Just Bjärrenholt avgjorde mötet när hon med fyra raka mål vände på underläge 27–29 till slutresultat 29–31.

Bästa målskytt i Höör blev Källhage med nio fullträffar. Precis lika många som Skurus Bjärrenholt.

Bortasegern innebär att Skuru IK nu har matchboll till söndagens tredje SM-final. Avkast är 18.10 i Eriksdalshallen.

SM-FINAL: SKURU IK–H65 HÖÖR 2–0

10 maj: Skuru IK–H65 Höör 29–22
13 maj: H65 Höör–Skuru IK 31–29
16 maj: Skuru IK–H65 Höör
Ev 20 maj: H65 Höör–Skuru IK
Ev 23 maj: Skuru IK–H65 Höör