Skara sista lag till cup-semifinal

ATG Svenska cupens fyra semifinallag på damsidan står klara. Under tisdagskvällen avancerade Skara HF efter totalt 53–52 mot Önnereds HK och gör IK Sävehof, Skuru IK och Kristianstad HK sällskap i jakten på guldet.

– Vi stod bra bakåt och de fick ta de lägen som vi ville att de skulle ta, summerade Skaras högernio Ida Holm efter slutsignal.

Med två jämnstarka lag på banan var det bäddat för härlig cupdramatik under tisdagskvällen. Skara HF och Önnereds HK skulle i ett returmöte avrunda kvartsfinalsspelet i ATG Svenska cupen, där IK Sävehof, Kristianstad HK och Skuru IK redan hade säkrat sitt avancemang till semifinal.

Skara gick segrandes i första mötet med 28–26 och hade således två bollar till godo på hemmagolvet i Idrottshallen.

Men redan efter shoot-out-fasen var Skaras ledning ikappsprungen. Efter en passmiss och en målvaktsräddning av Önnereds Jenny Sandgren, samtidigt som ÖHK:s tre skyttar satte bollen i nät, var den totala ställningen lika inför avkast.

Spelmässigt försökte båda lagen driva upp tempot. Men många anfall slutade i tekniska fel, mycket tack vare två pålästa försvar.

– Båda lagen ville mycket idag. Det var en av flera aspekter till slarvet, menade Ida Holm i Skara HF.

Vid ställning 8–11 tog Skaras huvudtränare Magnus Frisk sin första time-out. Effekten blev omedelbar och efter sex minuter var hemmalaget ikapp Önnered. Skara-målvakten Lærke Sørensen hade inga större bekymmer att få tag i gästernas avslut.

– Vi knöt verkligen samman försvaret idag. Lærke fick de lägena hon är bra i, fortsatte Holm.

Paussiffrorna skrevs kort därefter till 12–12 vilket satte Önnered i samma sits som inför matchen. Två bollar behövdes hämtas in på 30 minuter.

Andra halvlek följde i den förstas fotspår. Lagen växlade mål med varandra och fortsatte att bjuda på tekniska fel. 12–12 i paus blev till 22–22 med sex minuter kvar att spela.

Inför 310 åskådare i Skara Idrottshall kom till slut avgörandet. Önnered som till slutminuterna skaffat sig en uddamålsledning var på jakt efter utökning i målprotokollet. Men i deras två sista anfall lyckades de inte ta sig förbi hemmalagets lila försvarsmur.

– Vi stod bra bakåt och de fick ta de fick ta de lägen som vi ville att de skulle ta. Vi hade pratat om att prioritera rätt typ av spelare och spela vårt grundspel, fortsatte Ida Holm som själv stod för en av matchens delikatesser när hon skickade upp 21–19 avstämt från höften.

– Haha, det var gött att den satt, skrattade värmlänningen.

Slutresultatet skrevs 25–26 till Önnered vilket tillsammans med siffrorna i första mötet ger det sammanlagda resultatet 53–52 i Skaras favör.

Ida Holm avslutar med att betona vikten av avancemang till semifinal i ATG Svenska cupen.

– Det betyder självklart mycket för oss. Speciellt när vi inte tagit några poäng i SHE. Vi har visat att vi är ett lag att räkna med. En seger över två matcher mot Önnered är bra för självförtroendet.

Semifinalslottningen sker live på torsdag klockan 13.00 och kan ses via Solidsport eller ATG:s Facebook-sida.