Skuru tog hem första SM-finalen

De regerande svenska mästarna Skuru IK har fått en drömstart på finalserien mot IK Sävehof. På bortaplan i Partille vann stockholmskorna tack vare ett fint försvar- och målvaktsspel. Slutsiffrorna skrevs 27–29 (11–13).

SM-final 1 mellan IK Sävehof och Skuru IK blev en underhållande historia. Gästande Skuru var det spelförande laget i stora delar av matchen. Men hemmalaget anförda av Jamina Roberts vägrade ge sig.

De 1 060 åskådarna i Partille Arena fick inledningsvis se Sofie Börjesson briljera i hemmakassen. 24-åringen höll nollan i över sju minuter, vilket bäddade för en tidig Sävehof-ledning. 2–0 var ställningen innan Skuru satte dit sitt första mål för kvällen.

I den nionde minuten var Skuru ikapp Sävehof. Ett par minuter senare gick gästerna även upp i ledning, då Alexandra Bjärrenholt satte dit 5–4. Bjärrenholt gjorde totalt sju mål för Skuru och blev i och med det målbäst på plan.

Såväl Sävehof som Skuru stod för en del tekniska fel i första halvlek. Båda lagen fick möjlighet att springa på kontring och göra frilägesmål.

– Det känns ändå som att vi är där från början. Men vi gör ganska mycket slarvfel och ta dåliga beslut. De får kontra på oss och göra enkla mål, menade Skurus mittsexa Vilma Matthijs Holmberg till CMore.

Just Matthijs Holmberg hade ett bra samarbete med Alexandra Bjärrenholt i anfallsspelet. Totalt gjorde Matthijs Holmberg fem mål ikväll.

I paus ledde Skuru med 13–11. Gästerna var säkrare från strafflinjen och fick bättre betalt för sitt försvar- och målvaktsspel.

– Jag tycker de kommer igenom lite för lätt i vissa lägen, kommenterade hemmalagets målvakt Sofie Börjesson som gick ut i paus med 40 i räddningsprocent.

I början av andra halvlek fick Skuru chans att spela i numerärt överläge. Detta sedan Jamina Roberts träffat Skurus målvakt Josephine Nordstrøm i ansiktet. Gästerna var effektiva i sitt övertalsspel och stack iväg till en fyramålsledning 18–14 efter 36 minuter.

I hemmalaget var det ofta Jamina Roberts som löste upp knutarna i anfallsspelet. Landslagsspelaren visade prov på stor rutin och god beslutsförmåga när hon gång på gång satte sina medspelare i tacksamma avslutslägen.

I den 41:a minuten genomförde Sävehof ett målvaktsbyte. Wilma Kroon Andersson kom in istället för Sofie Börjesson och fick genast bra träff på Skurus skyttar. Kroon Anderssons goda målvaktsspel hjälpte Sävehof komma närmare i målprotokollet. 20–21 var ställningen efter drygt 42 minuter.

Men precis när Sävehof började hitta rätt i sitt försvar- och anfallsspel lyckades Skuru på nytt skaffa sig en fyramålsledning. Ett finurligt anfallsspel, med Alexandra Bjärrenholt och Daniela de Jong som regissörer, gav tre raka mål inom loppet av två minuter.

– Vi spelar bra. Men det är försvaret som räcker hela vägen, kommenterade Alexandra Bjärrenholt efter slutsignal.

Under slutminuterna hade Skuru inga problem att bevaka sin ledning. Avgörandet kom med en och en halv minut kvar att spela, då Daniela de Jong satte 29–25.

– Vi spelade alldeles för individuellt anfallsmässigt. Vi gick i deras fälla, kommenterade Sävehofs huvudtränare Rasmus Overby till CMore efter matchen.

Kvällens bortaseger innebär att Skuru tar ledningen i finalserien med 1–0 i matcher. SM-final 2 spelas i Eriksdalshallen i Stockholm på fredag kväll. Avkast sker klockan 19.10.

IK SÄVEHOF–SKURU IK 27–29 (11–13)

Målskyttar, Sävehof: Anne Tolstrup Petersen 5, Frida Rosell 5, Trine Wacker Mortensen 4, Jamina Roberts 4, Stella Huselius 2, Tamara Haggerty 2, Laura Jensen 2, Ida Sembe, Frida Högaard Nielsen, Ellenor Åström.

Målskyttar, Skuru: Alexandra Bjärrenholt 7, Vilma Matthijs Holmberg 5, Daniela de Jong 4, Ellen Voutilainen 4, Elin Hansson 4, Felicia Palm Robertsson 3, Clara Petersson Bergsten, Malin Berndal.