Skuru tog hem SM-guldet

För fjärde gången i klubbens historia är Skuru IK svenska mästare i handboll. Nackagänget vann den fjärde SM-finalen med 24–22.

Blott 22 timmar efter slutsignal i SM-final 3 var det dags för den fjärde finaldrabbningen mellan Skuru och H65 Höör. Gästerna från Skåne kom till matchstart med seger i ryggen men med kniven mot strupen. Eventuell förlust skulle precis som i final 3 ge guldet till Skuru.

Med 3–0 på de tre inledande minuterna var drömstarten ett faktum för H65 Höör. Målen signerades landslagsspelarna Emma Lindqvist, Isabelle Andersson och Evelina Källhage.

En kort stund därefter hade Höör utökat till 5–1 varpå Skuru tog sin första time-out. Framför allt var det ett stabilt försvar- och målvaktsspel som bäddade för den tidiga fyramålsledningen.

Skurus replik var kvick och utan pardon. Elin Hansson reducerade omgående till 2–5 och ett par minuter senare gjorde de gröna tre raka mål. Wilma Schelins linjemål innebar 5–6 i Eriksdalshallen. Återhämtningen fullbordades i den 15:e minuten när Vilma Matthjis Holmberg kvitterade till 6–6.

Höörs huvudtränare Ola Månsson svarade med sin första time-out. Men till skillnad från hemmalagets ihopsnack hjälpte det föga. Två raka Skuru-mål betydde 8–6 i Eriksdalshallen.

Halvtidsresultatet skrevs 13–12 till Skuru. Mycket tack vare H65 Höörs många tekniska fel. Totalt var de elva till antalet i första halvlek. Målvaktsräddningarna var desto färre i båda lagen. Två var noterades från Skurus Rebecca Nilsson och H65:s Irma Schjött.

– De är mycket aggressivare idag. Det tog ett tag för oss att komma in i det. Men vi gjorde det bättre mot slutet, kommenterade Isabelle Andersson i paus till C More.

Skurus lagkapten Daniela de Jong fyllde i några minuter senare:

– Det har sett ut som de gjort i de tidigare matcherna. Höör började bra men vi knaprade ikapp.

Om Höör fick en bra start på den första halvleken var det Skurus tur att inleda starkast efter paus. Vasst målvaktsspel av Rebecca Nilsson gav förutsättningarna att rycka i från i målprotokollet. Malin Berndals kontringsmål i den 36:e minuten betydde 17–12 till hemmalaget.

Det var sedan Daniela de Jongs mål till 18–12 som fick Ola Månssons bägare att rinna över. H65-tränaren kastade in sitt tredje och sista time-out kort för att stoppa blödningen bakåt.

Denna gång fick Höör effekt på sin time-out. Gry Bergdahl kom i bortakassen och började bra med två räddningar. Efter 39 minuter var ställningen 18–15.

Det tog dock inte lång innan Skuru var tillbaka i femmålsledning. På nytt var det Rebecca Nilssons räddningar som var tungan på vågen mot ett allt tröttare H65. Med drygt 13 minuter kvar att spela satte Wilma Schelin 22–15.

Med ett övertag på fyra mål gick Skuru in som ledarlag i slutminuterna. Alexandra Bjärrenholt gjorde ett av sina viktigaste mål i karriären när hon satte 23–20 på straff med två minuter kvar att spela.

Matchhjälte blev dock högerkanten Malin Berndal som fastställde slutresultatet till 24–22 i de absoluta slutsekunderna.

– Det här är ett perfekt avslut på min tid i Skuru. Det är helt jäkla sjukt, kommenterade Rebecca Nilsson efter slutsignal till C More. Målvakten lämnar i sommar för tyska Metzingen.

– Så himla härligt. Vi spelade kanske inte den bästa handbollen. Det var så små marginaler idag men vi är det bättre laget över fyra matcher, fortsatte Alexandra Bjärrenholt iförd en guldhatt till C More.

Guldet är Skuru IK:s första på 16 år. Totalt är det klubbens fjärde SM-guld på damsidan.