Skuru vann ATG Svenska cupen med stil

Regerande svenska mästarna Skuru IK är nu också svenska cupmästare. Under tisdagskvällen besegrade man Skara HF med 35–33. Totalt vann man finalspelet i ATG Svenska cupen med 67–59.

Med ett sex bollar stort försprång var Skuru stora favoriter till cupguldet på förhand. Med landslagsspelarna Daniela de Jong, Wilma Matthijs Holmberg och Elin Hansson är de ett av Sveriges mest profilstarka lag.

Trion låg som vanligt bakom en stor del av Skurus mål i finalreturen. Inte minst lagkaptenen de Jong som noterades för hela nio mål i första halvlek, och elva totalt.

– Det är en jäkla fart. Det är ganska jobbigt att springa där ute. Men det känns okej, sade 23-åriga de Jong till SVT i halvtidsledning 20–17.

Skara tog dubbla time-outs I första halvlek och gjorde vad de kunde för att förändra matchbilden. Till en början spelade ett underbemannat Skara utan vänstersexa men efter tid gick ordinarie vänsternian Julia Ehn ner på vänsterkanten.

Men det var inte anfallsspelet som misslyckades för Skara, utan defensiven. Med undantag för kortare perioder i matchen fick de aldrig fick tag på Skuru-spelarna.

– Bakåt släpper vi till lite för mycket. Vi ska inte släppa 20 i första halvlek, menade Ida Holm i paus.

I andra halvlek blev det aldrig särskilt spännande. Skuru bevakade sin ledning väl och marscherade bestämt mot klubbens första cupguld.

– Det är jättekul. Vi bara kör på hela matchen, kommenterade Alexandra Bjärrenholt efter slutsignalen.

Skuru vann finalreturen med 35–33. Därmed tog laget sin andra titel på åtta månader.

– Det är en tuff match. Men vi var kliniska, kommenterade Elin Hansson med cupbucklan i hand.

Skara HF–Skuru IK 33–35

Målskyttar, Skara HF: Ida Holm 8, Sara Johansson 8, Maja Eriksson 5, Elizabeth Collado 5, Julia Ehn 3, Ewelina Ström 2, Linnea Sundholm, Sofia Berndtsson.

Målskyttar, Skuru IK: Daniela de Jong 11, Alexandra Bjärrenholt 9, Ellen Voutilainen 4, Elin Hansson 4, Vilma Matthijs Holmberg 4, Isabel van Kerkvoorde, Felicia Palm Robertsson, Cornelia Dahlström.

Bild: Alexandra Bjärrenholt, Skuru IK